Castellano   |   English

Josep Maria Salvadó i Urpí

Inicia sessió amb Facebook

Premsa

De gais i lesbianes

Dimecres, 21 de juliol de 1999
En Josep Maria va col·laborar quinzenal-ment des de 1996 fins el 1999 en l'espai d'Opinió "La Galeria" de EL Punt de Tarragona. aquí ús mostrem un dels seus articles anomenat De gais i lesbianes
El 28 de juny passat, amb motiu de la celebració del Dia de l'Orgull Gai i Lesbià, l'Armand de Fluvià i en Xavier Balaguer donaven a conèixer la seva visió de la història del moviment a l'estat espanyol i a Catalunya, i de l'Homosexualitat i el món polític, a la sala d'actes de la Cooperativa Obrera. L'acte va ser organitzat per un col·lectiu de gais i lesbianes de la ciutat de Tarragona i comarques, que ja fa un temps que treballa a l'ombra per adquirir una certa duresa organitzativa, i tenia com objectiu presentar-se públicament com a tal agrupació. Enhorabona i benvinguts!!! Sí, la meva salutació més cordial a tots els seus components, ja que en la història recent de la nostra ciutat, no és fàcil trobar dades sobre el treball organitzat en defensa dels drets dels gais i lesbianes a Tarragona.

En aquest sentit cal fer referència de la presència, els anys 87 8 88, del Front d'Alliberament de Catalunya, El FAGC, a la presentació d'una delegació de la Coordinadora Gai-Lesbiana, feta l'any 1992, de la qual posteriorment no se'n va sentir parlar, i els intents fallits d'organització a final de 1998 d'un grup de lesbianes de Reus.

Davant aquesta pobresa associativa no ha d'estranya que desitgi una fructífera i llarga vida al col·lectiu del qual tot just acabo d'assabentar-me que existeix, ja que a Tarragona és del tot necessària la seva presència, perquè els comportament homofòbics, lluny d'estar de baixa, continuen donant-se cada dia, com en molts altres llocs. Perquè entenc que en l'àmbit educatiu cal fer molta pedagogia sobre el fet gai i lesbià. Perquè s'ha d'anar molt més enllà de l'actitud d'aquell pare que entén el comportament homosexual d'una filla o un fill d'un amic seu, però que no el desitja per res del món per a un de propi.

No em sorprendria gens que encara avui es tornessin a donar reaccions de rebuig i d'enuig com les que es van donar ara fa dotze anys quan l'Ajuntament socialista d'aquell moment va atorgar una subvenció de 25.000 pessetes al FAGC. (Us recomano una visita a l'hemeroteca per consultar els diaris del mes de febrer de 1987. Per sucar-hi pa!)


Twitter La Tafanera

Aquesta web va ser concebuda l'11 d'abril de 2010, en el desè aniversari de la seva mort. El responsable de la seva posada en marxa és en joseporiol.grau@urv.cat
Disseny i programació web per Oriolet.net